Reklama
 
Blog | Michal Hradecký

Divoké větry aneb co hýbe politikou

Nejsem apriori zaměřený proti všemu co se objevuje v médiích. Neodmítám z vnitřních zásad TV zpravodajství, dokonce i to Novy sem tam pustím (pokud zapomenu, že konkurence opakuje Simpsonovy), ale když je něčeho moc...

Je velice očistné alespoň na pár dní opustit naší drahou českou kotlinu. V zahraničí si sednout do pubu, nebo pivnice, vzít místní tisk a potom se snažit v mém případě neumělou angličtinou přelouskat co hýbe tamní politikou. Je dobré si jen tak pokecat s místními.

V posledních letech jsem měl sice krátké, ale přesto příležitosti podívat se za hranice nejen očima zahraničních zpravodajů (nebo přesněji invencí redaktorů zpravodajských agentur, předpokládám totiž, že to co nám zpravodaj říká se nutně nemusí krýt s tím co v zemi zažívá, či co je tam podstatné). Ale nejde jen o to co se dějě na té druhé straně hranice. Například když jsem letos vyrážel na expedici do delty Dunaje mluvilo se v "masmédiích" zejména o tom jak premiér začíná uvažovat zda se zbaví pana Čunka. Při návratu do Čech mě na benzinové pumpě vítal titulek nejčtenějšího deníku, který oznamoval takřka totéž. Nyní mám pocit jako když se po půl roce ocitám na témže místě a ve stejném čase.

Snad mohu na této webové půdě říci, že snad s výjimkou Respektu, který na mě působí tak, že když rozkrývá kauzu, tak ji rozkrývá proto, abychom se o ní dozvěděli pravdu a popřípadě se z ní poučili (když už to u nás jiný dopad obvykle nemívá), tak valná většina deníků, týdeníků, TV a rozhlasových zpráv nám pouze předestírá seriály a klipy svou informační hodnotou se rovnající duševním pochodům hrdinů telenovel. Skoro se až zdá, že to co je opravdu podstatné je TO co napsal pan Prezident Slunce o globálním oteplování, jak bude pokračovat seriál o výměně zaměněných dětí, nebo jestli pan Čunek mluví teda tu pravdu a je to kapitální poctivák, nebo jestli teda lže a je to proradný bídák.

Reklama

Náš svět, tedy to co nás obklopuje a co jsme schopni svými smysly obsáhnout, naštěstí nestojí jenom na výplodech redakčních rad nejmenovaných bulvárních i celostátních deníků, sebestředných názorech politických elit, či na hrátkách TV stanic se sledovaností. Je asi dobře, že v zahraničí navíc naše Problémy mnohdy nikoho nezajímají a odkazují nás tak do trošku s odpuštěním zaprd*ných pozic.

Osobně musím bohužel říct, že od doby co skončilo české vysílání BBC nevidím zdroj informací, který by mě těšilo sledovat denně. Asi už jsem z těch stále omílaných seriálů také dost otrávený. Ač s tím moc aktuálně nedokážu dělat, chápu, že právě to je možná účelem. Otrávit čtenáře senzačními a zásadními informacemi o tom, kolik měl dirigent takřka nezletilých milenek a kde mají připálenější hranolky, aby už se do hlavy nevešly věci, co nás opravdu ovlivňují.

Ale budu si sám oponovat a popírat vyznění klišé "když je něčeho moc" z perexu. Mám aktuálně to štěstí, že mě právě nejvíc zajímají aktuální novinky v kauze větříků mého třítýdeního syna a tak divoké větry, které rozhýbávají stojatý vzduch vzpomínané české kotliny mi mohou být zaplať bůh lhostejné.