Reklama
 
Blog | Michal Hradecký

Je mi to opravdu líto aneb pootevřený dopis panu ministru Bursíkovi

Témata jako ekologická daň a finanční úlevy pro ekologické chování jistě nevypadají tak dobře na stránkách novin a obrazovkách TV jako to, že bojujete proti nenáviděným kamionům, ale musím bohužel říci, že Váš boj je bezcenný, přestože Vám patrně pomůže k udržení v křesle ministra a Vašim vládním kolegům k udržení vlády.

Vážený pane ministře,
jsem voličem Vaší strany (již nějakou dobu mám obavu že se mi "celá ves vvvvvysměje"), dá se i říci, že jsem člověk "zeleného" smýšlení s vývojem od podpory aktivismu počátku 90-tých let přes 15-ti letou praxi volnočasové výchovy dětí se zaměřením na lásku k přírodě (troufám si tvrdit, že jsem toho pro vztah budoucí generace k přírodě a problematice udržitelného rozvoje udělal více než mnoho Vašich členů za celou kariéru) až k současnému spíše střízlivému (protože poučenějšímu) pohledu na věc.

Nemám ve zvyku psát politikům dopisy a maily, ale bohužel mě mírně řečeno nadzvedáváte ze židle.

Chápu, že je složitější prosazovat věci mediálně "nelíbivé", ale rád bych Vám připomenul, že od toho ve vládě jste, pane ministře. Tedy ne proto, abyste se chápal témat, která jsou bulvarizována a lidmi milována, ale pro věc ekologie bezcenná. Co na tom, že Vás taková nelíbivá politika může o místo ministra připravit? Je správné prosazovat myšlenky čestně, s přímým pohledem. Tím nechci říci, že mi vadí kompromisy. Historie naší civilizace i historie environmentalistiky nás učí, že musíme chtít více, abychom kompromisně získali alespoň část toho co by bylo rozumné, ale…

Současný svět žije penězi, prosazování kontrolovatelného soužití s životním prostředím tedy nepůjde v našich zeměpisných šířkách jinak, než opět penězi.
Témata jako ekologická daň a finanční úlevy pro ekologické chování jistě nevypadají tak dobře na stránkách novin a obrazovkách TV jako to, že bojujete proti nenáviděným kamionům, ale musím bohužel říci, že Váš boj je bezcenný, přestože Vám patrně pomůže k udržení v křesle ministra a Vašim vládním kolegům k udržení vlády.

Když Vás sleduji jak se snažíte vlichotit svým členům a našim spoluobčanům, napadá mě, že by bylo od Vás poctivější snažit se zavést podobně nesmyslné, ale alespoň srozumitelnější radikální myšlenky. Napadá mě například s velikou nadsázkou, že by byl požadován při vstupu do supermarketu poplatek 100 Kč (v hypersuper už by to mohlo být 200 Kč). Byť je to nesmysl, jistě by to omezilo kamionovou dopravu spolehlivěji než páteční zákaz. Je jistě mnoho dalších nesmyslů, které by nás mohly napadnout během oběda, či v závěsu na tramvajové žerdi. Ale bylo by podle mého názoru poctivější prosazovat MOŽNÁ funkční absolutní nesmysl, než nesmysl mediálně líbivý a navíc JISTĚ nefunkční. (Pro jistotu připomínám, že tento odstavec píši opravdu v nadsázce.)

Navíc mě mrzí, že na podporu aktuálního tématu zákazů jízd kamionů používáte lživé argumenty s nepravdivými čísly pátečních nehod , či nesmyslné výroky o harmonizaci s okolními státy (lze se na internetu dočíst že v SRN platí zákazy v neděli, státní svátky a v sobotu přes léto, v Rakousku v neděli a v sobotu jen odpoledne apod., kde je tedy Váš evropský páteční zákaz??). Sám také potkávám kamiony na silnicích jako řidič nerad, ale to neznamená že si přestávám uvědomovat proč na té silnici jsou a myslím na to pokaždé když v obchodě vybírám zboží! Nehledě na to, že více než kamiony mě ohrožují staré dodávky a jak je vidět z policejních statistik (viz přílohy níže) jsou také mnohem častějším účastníkem nehod.
Říkáte to co "lidé" rádi slyší, ale málo mluvíte o tom, že jsou to oni, kdo zbytečně převážené zboží kupují a tím způsobují, že kromě věcí, které se bez převozu kamionem neobejdou (podle mého názoru je převod byť poloviny přeprav na vlak jen líbivou utopií) převáží se k nám i zboží, které u nás ve stejné kvalitě roste za humny.

Kdo chce, korektní podklady si jistě najde, bohužel většina občanstva bude slepě věřit tomu co zaznělo z TV, nebo bylo napsáno v novinách, protože "tak to přece vždycky bylo a je".

Je mi opravdu líto, že tuto skutečnost zneužíváte ve svém politickém boji.
Je mi líto, že "shazujete" svou osobu a i již tak dost oslabenou (vlastní nevyzrálostí) stranu prosazováním líbivých nesmyslů.
Je mi líto, že se stavíte na roveň politiků jimiž pohrdám.
Je mi líto, že nejste schopen stát v politice rovně a riskovat, že vypadnete ze hry Vy, nebo Vaše strana.
A je mi líto že tím diskreditujete nejen sebe a Vaší stranu, ale i pojem ekologie atzv. zeleného způsobu myšlení vůbec

Neosobuji si zde právo Vás hodnotit objejktivně a vím že se ostatní politické osoby a figurky nechovají jinak.

Ale Vám a Vaší straně jsem dal svůj hlas a důvěru. Mě jako voliči jste tedy zavázáni tak jak o tom rádi hovoříte. Proto mám právo Vám tímto sdělit, že jste mě pane ministře velice zklamal.

S přátelským pozdravem
Michal Hradecký

Reklama

nehody.jpg Příloha:
1. policejní statistiky nehod vozidel nad 7,5 tun na dálnicích v pátky 2005-2007
(zde je ještě poměrně zajímavá informace o tom, že při těchto nehodách kamionů zahynulo zaplať Bůh celkem 0 osob). 
nehody_celkem.jpg 2. policejní statistiky – celkový počet nehod 2007